воскресенье, 5 августа 2018 г.

Лепбук як спосіб організації навчальної діяльності

Отже, що таке лепбук? Це слово утворене із двох англійських слів: «леп» – коліно, «бук» – книга», тобто, книга на колінах. По суті, Лепбук – порівняно новий засіб навчання з Америки. Він являє собою папку або іншу міцну картонну основу, на яку наклеєні маленькі книжки (мінікніжки – прості і фігурні, у вигляді кишеньок, гармошок, фігурок, стрілок і т.д.), в яких організовано і записано досліджуваний матеріал. Було б навіть правильніше визначити лепбук не як засіб навчання, а як особливу форму організації навчального матеріалу.
Звісно, американці не винайшли велосипед – схожі розвиваючі книжки або книжки-іграшки були завжди, щось подібне я пам’ятаю ще зі свого шкільного дитинства, але все-таки завдяки американцям лепбукінг виділився в окремий жанр. І, як і інші корисні нововведення із заходу, він вдало підхоплений і розвивається тепер і нашими матусями та педагогами.
Коли вчитель і діти вперше стикаються з лебукінгом, вони закохуються в нього відразу ж і назавжди. І ті й інші. Чому? Тому що для дітей лепбук, перш за все – це іграшка! Причому, це іграшка, яку вони зроблять самі! Ну, або разом з учителем, який керує процесом. Лепбук, на перший погляд, дуже схожий на велику аплікацію. Але тільки схожий … Що відбувається з аплікацією після того, як вона вже зроблена? Вона займає своє місце серед іншої макулатури в шафі, припадає пилом, припадає пилом і не приносить ніякої користі. Дитина не може пограти з нею, тому не всі діти люблять робити аплікації – вони просто не бачать особливого сенсу робити щось, що потім назавжди зникає з їхнього життя. З лепбуком, на відміну від аплікації – все виглядає зовсім інакше. Весь сенс його виготовлення якраз в тому, щоб згодом можна було грати з ним досить довгий час. Такий підхід до аплікації подобається набагато більше: аплікація перестає бути аплікацією – вона стає іграшкою! Ми розмальовуємо своє творіння, обклеюємо його наклейками, стрічками, всіляко прикрашаємо і піклуємося про нього. Але це ще не все. Лепбук – ця така іграшка, в якій дуже багато інтерактивних речей: різних прихованих цікавих елементів, які розкривають себе при взаємодії. Виходить ефект кіндер-сюрпризу, який надзвичайно всім подобається. Що, в знаменитих на весь світ шоколадних яйцях, так подобається дітям? Шоколад? Як би не так! Шоколад цікавить дітей в останню чергу. А, деяких і взагалі не цікавить. Їх цікавить сюрприз, таємниця, загадка, щось, що всередині, що ще невідомо, але ось зараз таємниця вже буде розкрита … І цю таємницю розкриють вони … Якщо дивитися в суть речей, для нас «кіндер-сюрприз» – це маленьке пригода. Саме це забезпечує світовий успіх несмачного, тонкого шоколаду …
Лепбук створює схожий ефект …
Як зробити лепбук своїми руками? А ось це найцікавіше! Сам процес виготовлення лепбука неймовірно захоплюючий. Тому що ідеальний варіант –  це коли дитина не тільки бачить перед собою готовий лепбук, але й приймає активну участь у його підготовці. Адже тоді процес запам’ятовування проходить легше і швидше. В процесі роботи з тематичними матеріалами діти вчаться проводити спостереження, виконувати завдання, вивчають і закріплюють інформацію.
Для виготовлення лепбука вам знадобляться такі матеріали:
картон-основа (картонна папка або аркуш цупкого паперу формату А3); папір (білий, кольоровий, папір для скрапбукінгу з різними кольорами і текстурою); принтер і ручки, олівці, фломастери, фарби; звичайні і фігурні ножиці; клей і  скотч; степлер; декоративні елементи в разі потреби (гудзики, паєтки, брадси, підвіски, скріпки, засушені листя, наклейки, вирізані з журналів тематичні картинки і т.д.).
Отже, виготовляємо лепбук:
  1. Насамперед, визначимося з темою нашого творіння.
  2. Малюємо ескіз лепбука, визначаємо, якої форми він має бути, скільки розворотів міститиме, а також з яких змістових розділів буде складатися.
  3. Визначаємо форму і місце всіх вкладених матеріалів: кишеньок, міні-книжечок, віконечок і т.д. (Безліч шаблонів можна знайти в інтернеті, хоча можна створити і свої)
  4. Робимо картонну основу. Я, наприклад, використовую листок картону А3, хоча цілком може підійти звичайна картонна папка для паперу. Оформляємо її.
  5. Готуємо всі вставні матеріали.
  6. Клеїмо їх всередину папки.
Наш лепбук готовий.

Комментариев нет:

Отправить комментарий